N.a.v. mijn laatste blog over Antibioticaresistentie (hier te vinden) van februari jl., ben ik op zoek gegaan naar de ontstekingsremmende werking van wat we in onze keukenkastjes hebben.
Veelvuldig kom je hierbij de volgende twee spelers in het veld tegen:
- de vrije radicalen, die schadelijk zijn voor het lichaam
- de antioxidanten die de vrije radicalen in het lichaam weg vangen.
Vrije radicalen zijn atomen of moleculen met een oneven aantal elektronen die heel onstabiel zijn en bij iedere interactie met gezonde cellen schade aanrichten aan die cellen. … Antioxidanten geven één elektron af aan de vrije radicaal en neutraliseren deze op die manier, zodat ze onschadelijk worden. Er zijn veel soorten antioxidanten; fytonutriënten, flavonoïden etc
Vooruit, trek die keukenkastjes eens los:
Honing: De antibacteriële factoren in honing zijn naast waterstofperoxide ook verschillende andere stoffen zoals: lysozyme en flavonode.
De rauwe imkerhoning werkt beter dan de honing uit de supermarkt.
Een uitschieter onder de honingsoorten is de uit Nieuw Zeeland afkomstige Manuka honing. De naam Manuka is afkomstig van de Manuka struik die in Nieuw Zeeland en Australie voorkomt. Deze honing heeft sterke helende kwaliteiten door antibacteriële eigenschappen en schimmeldodende werking. Genoemd wordt de goede wondheling door deze honing. Zorg wel dat je de juiste medicinale honing gebruikt
Avocado: Zij bevat krachtige antioxidanten die ontstekingsremmend werken. Uit onderzoek blijkt zelfs dat het toevoegen van avocado aan een hamburger de ontstekingsreactie’s na de maaltijd helpt verminderen! Avocado is een echte superfood, het zit ook vol met gezonde vetten, eiwitten, vezels en mineralen zoals kalium en magnesium.
Knoflook en uien: De ontstekingsremmende werking heeft knoflook o.a. te danken aan de stof allicine Onderzoekers hebben aangetoond dat wanneer allicine in je lichaam verteert sulfienzuur wordt geproduceerd, een stof die sneller reageert op vrije radicalen dan enige andere bekende stof. Daarnaast bevatten knoflook en uien (en sjalotten) quercetine, een flavonoïde(plantaardige stoffen met een beschermende werking en het afweersysteem van het lichaam ondersteunen)
Zet een bord met vers gesneden uienringen naast je bed als je gaat slapen wanneer je verkouden bent en je merkt dat je beter kan ademhalen.
Bosvruchten: De stoffen die (bos)vruchten en bessen hun rode, blauwe en paarse kleur geven, zijn anthocyanen. Dit zijn ook flavonoïden ofwel antioxidanten die een belangrijke ontstekingsremmende werking in ons lichaam hebben en daarmee de kans op chronische ziektes verkleinen
Groene thee: Bij de groene thee zijn het de polyfenolen ofwel antioxidanten die er in zitten bijv de tannine’s met de ontstekingsremmende eigenschappen.
Olijfolie: Het is vooral de olijfolie van de eerste persing die de vele tientallen fytonutriënten waaronder de quercetine bevat. Deze stoffen zijn verantwoordelijk voor de antibacteriële en ontstekingsremmende werkingen.
Chocolade: Pure chocola is één van de voedingsmiddelen die veel antioxidanten bevat. Deze zogenaamde flavonolen (een vorm van antioxidanten) hebben een sterke ontstekingsremmende werking en houden daarnaast ook je endotheel cellen en aderen gezond Voor een goed effect moet je wel chocola hebben met minstens 70 % cacao, en het liefst rauwe chocola zodat de werking van alle gezonde stoffen behouden is. Maar rauwe chocola vind ik geen straf om te eten! Dagelijks een klein stukje…….mmm
Appelazijn: werkt antibacterieel, antivirus en antischimmel, het beslaat in de ontstekingsremmende werking dus een breed spectrum. Opvallend is dat juist reumatische ontstekingen in de gewrichten worden genoemd die erdoor verminderen. Helaas is reuma (nog) niet te genezen, maar verlichting van de klachten op een veilige manier is pure winst. Belangrijk is wel dat je de goede, natuurlijke en troebele appelazijn die niet verder is bewerkt.
Een eetlepel op een glas water ’s ochtends is het recept.
Kruiden en Specerijen met een ontstekingsremmende werking:
Rozemarijn:
Het unieke aan rozemarijn is dat dit kruid negentien stoffen bevat die een antibacteriële werking hebben. Een aantal essentiële oliën uit de rozemarijn zorgen ervoor dat een luchtwegvernauwing veroorzaakt door histamine (bij bijvoorbeeld astma of hooikoorts) wordt verminderd. Deze essentiële oliën zorgen ook voor het verminderen van ontstekingen die lever en hartziekten veroorzaken.
Kruidnagel: Kruidnagel bevat verschillende essentiële oliën o.a. de eugenol. Deze eugenol beschermt namelijk tegen de giftige werking van milieuverontreinigende stoffen. Eugenol bevat een ontstekingsremmende werking, zo blijkt uit onderzoek. Kruidnagel heeft niet alleen een antibacteriële werking maar ook een antischimmelwerking
In de tandheelkunde wordt kruidnagelextract regelmatig ingezet door tandartsen bij wortelkanaalbehandelingen en tijdelijke vullingen aangezien het extract een pijnverdovende en antibacteriële werking heeft.
Salie:
Het rozemarijnzuur in de salie heeft een ontstekingsremmende werking. Vanwege deze eigenschap is het al langer bekend dat salie(thee) een uitstekend middel is om pijnlijke, ontstoken keelamandelen en keelontstekingen te kalmeren en de pijn te stillen. Zanger(essen)s die hun stem hebben geforceerd, wordt ook aangeraden om saliethee te drinken. Hiernaast helpt het tegen zweertjes in de mond. Ook bij bronchitis geeft het verlichting.
Kurkuma, Koenjit of Geelwortel: Het zijn de verschillende namen voor dezelfde specerij. Het is een groot bestanddeel van de Kerrie.
De belangrijkste werkzame, helende, stof in kurkuma is curcumine. Dit is de stof die ontstekingsremmend werkt, een sterke antioxidant, antibacterieel en giftig lijkt te zijn voor tumorcellen. Er zijn vele onderzoeken gedaan naar curcumine en de helende werking ervan op ons lichaam (inclusief onze hersenen) lijkt erg groot. In India waar veel kurkuma in de voeding wordt gebruikt komt nauwelijks Alzheimer voor
In deze onderzoeken wordt niet het (keuken)kruid gebruikt zoals wij het kennen. Slechts een zeer gering deel van kurkuma bestaat uit curcumine en kurkuma zullen we niet in grote hoeveelheden eten.
Voor de echt genezende werking worden supplementen gebruikt. Wat niet wil zeggen dat het kruid niet werkzaam is als we het regelmatig in onze gerechten verwerken. De opneembaarheid in het lichaam van de curcumine wordt verbetert als je wat zwarte peper toevoegt aan de gerechten
Gember: Gember bevat heel veel fytonutriënten (ook een vorm van antioxidanten) Deze werken ontstekingsremmend bij zowel acute als chronische ontstekingen. Griep en verkoudheid kan sneller worden genezen als je gember gebruikt.
Ook is aangetoond dat gember de groei van de hardnekkige bacterie Helicobacter Pylori kan afremmen. Deze bacterie komt in je maag voor en kan de oorzaak zijn van maagkanker. Er zijn meerdere bacteriën en virussen die gevoelig zijn voor gember en die graag het veld ruimen als ze hiermee in contact komen.
Kaneel:Met name als je last hebt van gevoelige darmen, keelontsteking of verkoudheid kan kaneel verlichting geven.
Soms worden kaneel en honing gemengd tot een pasta en zo als een smakelijk boterhambeleg gebruikt met een gezonde werking. Als je gevoelig bent voor obstipatie dan moet je een beetje voorzichtig zijn met het gebruik.
Koriander: Koriander bevat ook een antibacteriële stof, dodocenal, die salmonella zou kan bestrijden. Amerikaanse en Mexicaanse onderzoekers hebben deze stof uit koriander geïsoleerd. Uit laboratoriumonderzoek blijkt dat dodocenal twee keer zo effectief is als het meest gebruikte antibioticum tegen salmonella. De meeste concentraties die in voeding worden gevonden, zijn vrij laag. Toch blijkt dodocenal krachtig genoeg te zijn om als antibioticum te werk te gaan. Dodocenal wordt in de bladeren en in de zaden in gelijke concentraties gevonden.
Behalve dodocenal werden nog acht andere antibiotische stoffen uit koriander geïsoleerd.
Cayennepeper: Cayennepeper bevat veel aan flavonoïden en carotenoïden. Dit zijn antioxidanten die beschermen de cellen tegen ontstekingsreacties. De cayennepeper werd vroeger vaak gebruikt als een conserveermiddel door de bacterie remmende werking.
Ik ben beslist onvolledig want er is nog veel meer. En superinteressant! Wel is duidelijk dat veel dienstbare ingrediënten met ontstekingsremmende werking onder handbereik zijn.
Andere alternatieven:
Behalve in onze keukenkastjes zijn er ook andere alternatieven. Steeds vaker hoor je ervan in het nieuws. Ik noem de Vitamine C en ook Colloïdaal Zilver, de CBD-olie e.a. Ik kom in een volgend blog hier op terug.
Warme groet, Corrie
Geef een reactie