Waarom is het verstandig om Vitamine D aan te vullen?
In deze langdurende periode van corona, maatregelen waardoor veel mensen noodgedwongen meer binnen zitten en meer stress ervaren, maak ik opnieuw gebruik van deze blog over het belang en toepassing van Vitamine D.
Het is namelijk een belangrijke vitamine waar heel veel mensen onbewust reeds tekort aan hebben.
De laatste weken komt steeds meer informatie naar buiten dat een goede Vitamine D spiegel in het bloed juist nu van belang is. Volgens experts, artsen, immunologen en andere wetenschappers is de kans dat je dan een corona-infectie oploopt kleiner en als je tóch ziek wordt kan de ziekte minder ernstig verlopen. Zie de site van zelfzorgcovid19
Vroeger in de winter was het gebruikelijk om levertraan te gebruiken.
Levertraan is een grote leverancier van Vitamine D.
Maar ook in de zomer krijgen we vaak onvoldoende Vitamine D productie in het lichaam.
Tijdens de langere periodes van hitte in de zomer, heeft je immuunsysteem het moeilijk. Je slaapt niet goed, eet vaker tussendoortjes in plaats van gezonde maaltijden. En je drinkt meestal niet voldoende water. Je voelt je vaak vermoeid.
Je smeert je vaak in als je de zon in gaat waardoor de natuurlijke Vitamine D productie wordt belemmerd. Dus gebruik de Vit D3 gewoon door, juist dan. Houd een gezonde regelmaat in eten en drinken en doe het rustiger aan!
Vitamine D3 wordt gemaakt in de huid, uit cholesterol, bij voldoende kracht van de zon.
De UVB stralen in het zonlicht zorgt voor deze omzetting. Echter als je op zonnige dagen zonnebrandcrème gebruikt vanaf factor 8 dan is de vorming van Vitamine D3 vrijwel nihil. Oudere mensen boven de 50 jaar krijgen een dunnere huid en daarmee wordt de aanmaak van Vitamine D3 bemoeilijkt.
Op de 52e breedte graad, waar we in Nederland wonen, hebben we het grootste deel van het jaar onvoldoende zonnekracht om een goede Vit D3 productie in onze huid te halen. Ook in de zomer op minder zonnige dagen is dat zo.
Daarnaast wordt Vitamine D ook opgenomen uit de voeding. Vette vis is de op een na rijkste bron van Vitamine D3, in onze voeding. De rijkste bron is de levertraan.
De zuivelproducten en eieren worden ook genoemd als leveranciers van Vitamine D3 maar daarvan moet je wel heel erg veel eten om voldoende binnen te krijgen
Kan je teveel vitamine D binnenkrijgen?
Vitamine D is inderdaad een van de zo geheten “vetoplosbare vitamines” en wordt dus opgeslagen in het lichaamsvet. Maar die reserve voorraad wordt aangesproken wanneer we zelf minder ervan aanmaken of binnen krijgen. De meeste mensen hebben tekort hieraan!
Een teveel aan vitamine D ontstaat dus niet erg snel, zo blijkt uit studie, is zelfs uitzonderlijk. De Gezondheidsraad heeft voor de gehele Nederlandse bevolking een veilige bovengrens vastgesteld van 75 microgram / 3000 IE per dag. Op Europees Niveau werd de veilige bovengrens in 2012 al vast gesteld op 4000IE per dag
Enkele weetjes:
Het is belangrijk voor sterke botten en tanden. Het bevordert namelijk de opname van de mineralen calcium en fosfor in het lichaam. Vitamine D speelt ook een rol bij een goede werking van de spieren.
De gebrekziekte die ontstaat door een ernstig tekort van deze vitamine is Rachitis ofwel Engelse Ziekte. Hierbij ontstaan afwijkingen in het skelet. In de 19e eeuw werd dit vaak gezien in bepaalde streken in Engeland bij kinderen uit arme gezinnen die in kinderarbeid werden in gezet. Vandaar de naam Engelse Ziekte.
De instandhouding van onze natuurlijke weerstand, ons immuunsysteem, wordt erdoor gestimuleerd.
Het werkt als een hormoon, bij tekorten treedt ontregeling in het hormonale systeem op.
Van Vitamine D bestaan meerdere soorten (er is ook een D1 en D2) maar voor onze gezondheid hebben we vooral belang bij de Vitamine D3.
Vitamine D3 ofwel cholecalciferol, is dus een vetoplosbare vitamine, die gemaakt wordt in de huid, onder invloed van voldoende zonnekracht. Daarom wordt het ook de zonnevitamine genoemd.
Suppletie van Vitamine D3 lijkt mij een goed idee.
Omdat we in een klimaat wonen waarin we niet volop Vitamine D3 kunnen aan maken in de huid en het ook niet volop kunnen bij-eten lijkt het mij verstandig om het als supplement extra te gebruiken.
Pas bij suppletie vanaf 2000 IE worden eventuele tekorten aangevuld. Dit is de basissuppletie voor mensen met een gewicht van boven de 50 kg. Neem deze altijd in met een maaltijd waar vetten inzitten en kies voor een natuurlijke variant en niet een chemisch samengesteld middel.
Mogelijke symptomen van een tekort vaan Vit. D
- Tekort aan energie; vermoeidheid
- Zwakkere botten
- Bloedend tandvlees
- Spier- en/of gewrichtspijn
- Vermindering van spierkracht
- Lusteloosheid
- Angstaanvallen
- Somberheid
- Acute luchtweginfectie’s (iets wat nu veelvuldig voorkomt bij een corona infectie)
- Krampen en spiertrillingen
- Wie langdurig last heeft van een vitamine D-tekort kan zelfs last krijgen van hartproblemen.
Risicogroepen voor een Vit. D-tekort
- Vegetariërs en veganisten
- Mensen die bedekkende kleding dragen (lange mouwen, hoeden, hoofddoeken, boerka’s)
- Ouderen; mensen boven de 50 jaar dus en vooral als zij veel binnen zitten
- Zwangere vrouwen
- Jonge kinderen in de groei
- Een ongezond / eenzijdig voedselpatroon
- Mensen die veel alcohol drinken
- Mensen die een vetarm of vetvrij dieet volgen
- Binnenzitters*
- Iedereen aan eind van winter.
- Mensen met overgewicht, met een getinte huid.
- Kortom heel veel mensen in Nederland
Er is een relatie tussen een lage Vit D spiegel in het bloed en verschillende chronische aandoeningen:
- Artritis – rheumatische artritis
- Hart en vaat ziekten – hoge bloeddruk
- Obesitas
- Multiple sclerose
- Osteoporose
- Depressie
- Diabetes type 2
- Ook kanker wordt genoemd
Boek: “Nieuw licht op Vitamine D en chronische ziekten” van Dr. Gert Schuitemaker
Ter voorbereiding op deze blog heb ik me o.a. verdiept in dit boek. Als je interesse hebt en meer informatie wil, kan ik alleen maar zeggen: “Het is een aanrader”.
Als je vragen hebt stel ze gerust.
Met warme groet, Corrie
Geef een reactie