Schapenwol en de voordelen ervan.
Recent had ik een gesprek met een schapenfokker over zijn wol. Ik ben van tijd tot tijd een fervent spinster. Wat bleek: de schapen moesten geschoren worden en de schapenwol wordt niet meer gebruikt. Het moet afgevoerd worden naar het stort om te worden vernietigd.
We spraken hierover omdat dit natuurlijke middel: wol, door de temperatuur regulerende -, vochtregulerende- en brandvertragende werking juist zo geschikt maakt voor kleding maar ook de isolatie van huizen.
En ook hoe wollen kleding niet meer gebruikelijk is in de kledingkast van veel mensen.
Dus heb ik een berichtje geplaatst: hier en daar bekendheid gegeven aan deze ruwe schapenvachten die beschikbaar kwamen en er bleek echt veel interesse.
De redenen die ik hoorde:
- spinnen en vilten oa voor het maken van eigen kleding
- bescherming van de gewassen tegen slakken in de moestuin en
- isolatie van de woning
Alle vachten kwamen goed terecht. Iedereen blij.
Opmerkelijke ervaring: Enige tijd geleden kreeg mijn buurvrouw een baby die zich na de geboorte niet warm kon houden en onrustig was. Op initiatief van de kraamzorg, vroeg ze bij ons om wollen kleding. Met een groot vest en trui ging ze naar huis en was het probleem opgelost. De baby werd lekker warm en was rustig.
Natuurlijke eigenschappen van wol op een rijtje
- Vochtigheids- en temperatuurregeling
- Stoot huisstofmijt en schimmels af
- Verwarmt en koelt afhankelijk van de buitentemperatuur
- Wol ademt
- Wol is duurzaam
- Wol is slijtvast
- Wol is resistent en heeft daardoor een lange levensduur
- Wol is brandwerend
- Wol is gemakkelijk te reinigen
- Wol is vuilafstotend
- Wol werkt antibacterieel
- Wol bevordert een goede nachtrust
- Wol behoudt zijn natuurlijke vetgehalte en droogt niet uit
- Wol is biologisch is afbreekbaar
Echter toen ik sprak met een jonge ingenieur uit de bouwwereld was zijn reactie dat schapenwol helemaal niet duurzaam was. Want schapen hebben weidegrond nodig en dat is niet duurzaam. Mijn broek zakte af.
Welke gezondheidsvoordelen heeft wol:
- Het is inmiddels ook wetenschappelijk vastgesteld middels een onderzoek van de universiteit van Manchester. Conclusie: In de wintermaanden hebben mensen met chronische pijn, zoals bij reuma, 20% meer kans dat hun pijn verergert op dagen met hoge luchtvochtigheid, veel wind en lage luchtdruk. Een van de bevindingen is dat wollen thermo onderkleding de pijn vermindert door de temperatuur en vocht regulatie.
- De nachtrust verbeterd door het gebruik van wollen dekbedden door de temperatuur- en vocht regulerende werking waardoor oa een gezonde bloedsomloop wordt bevorderd.
- waaronder stikstofdioxide en zwaveldioxide. Wol bestaat namelijk voor een groot deel uit keratine, wat schadelijke stoffen uit de lucht opneemt. Het proces dat hiervoor zorgt staat ook wel bekend als chemisorptie. Dit maakt schapenwol uitstekend voor isolatiemateriaal en het creëren van een gezonder binnenklimaat. Daarnaast is het brandwerend. Een gezonde optie voor de woningisolatie
- Meststof: De wol zit namelijk boordevol voedingsstoffen voor de tuin. Ga maar na. Een schaap eet gras, het liefst de hele dag. Hierdoor krijgt het schaap
voedingsstoffen binnen die erg waardevol zijn: stikstof, kalium en fosfaat. Een deel van die voedingsstoffen komt terecht in de wol. Door schapenwol in de tuin te gebruiken, help je de planten enorm in hun groei. De wol wordt afgebroken door het bodemleven. Hierbij ontstaat waardevolle compost, waar bloemen en planten weelderig van gaan groeien. Het mooie aan schapenwol is dat het heel geleidelijk wordt afgebroken. Hierdoor krijgt de tuin een hele lange periode extra voeding toegediend, in een geleidelijk tempo. En laten we niet vergeten: schapenwol is er in overvloed. Een schaap moet nou eenmaal worden geschoren, maar de vraag vanuit de kledingindustrie is te klein om al dat wol te gebruiken. Hergebruiken in de tuin is dus een hele slimme keuze. Mijn persoonlijke tuinervaring is dat de schapenwol rond kwetsbare planten de slakkenvraat beduidend verminderd.
Maar hoe zit het dan met allergie voor wol?
Flink wat mensen ervaren een kriebelend of prikkelend gevoel bij het dragen van wollen kleding. Ben je dan allergisch voor wol? Of is er dan iets anders aan de hand waardoor je deze kriebels of prikkels voelt?
Een echte allergie voor wol blijkt eigenlijk zelden voor te komen. Het is wel zo dat je een bepaalde irritatie aan de huid kan er varen, maar dit is geen allergische reactie. Dit heeft te maken met de dichtheid van de vezel en niet met de wol op zich. Ook bij een ruwe vezel van een ander soort stof zal je ook deze reactie op je huis ervaren.
Het kan ook verschil maken van welk ras schaap je de wol zou gebruiken. De wol van het merino schaap bijvoorbeeld, is de meest fijne wol die je maar kan vinden. Hierdoor is het nagenoeg onmogelijk een huidirritatie over te houden bij het dragen van een trui van merinowol. Wanneer je huid geïrriteerd is zou deze wol zelfs bij kunnen dragen aan het herstellen van de geïrriteerde huid. Dit komt doordat de wol een natuurlijk, constant en droog klimaat levert, waardoor de huid kan herstellen.
Merinowol en eczeem: wanneer je veel last hebt van eczeem zal het dragen van merinoswol ook een uitkomst kunne zijn. Je zal merken dat de huid er rustiger uit gaat zien. De huid hersteld veel sneller dan wanneer het blootgesteld blijft aan ruwe vezels in de kleding of andere invloeden.
Nadat deze blog was geplaatst, kreeg ik het volgende bericht van iemand met een eigen persoonlijke ervaring:
Ik heb ooit een verschrikkelijke ontsteking aan m’n voet gehad die uitgelopen was op een soort van gangreen. Ongeveer een jaar lang heb ik niet kunnen lopen. De hulp van een homeopaath was geweldig ( terwijl de huisarts het erbij liet zitten) maar ook het advies van boerenmensen uit de straat: schapewol om de toen al genezende wond. Het gaf warmte, comfort en, gek genoeg, ook troost. Zo’ n prachtig produkt mag toch niet op de stort eindigen!?
Ik werkte met de ongesponnen wol op de zieke plek.De wond was toen al ver dicht.
Als je een vraag hebt over je gezondheid of welzijn, stel hem gerust. Ik denk graag met je mee.
Warme groet, Corrie
Geef een reactie