Magnesium kennen we allemaal uit de gymnastieklessen om de handen stroef te maken voor je aan de ringen gaat. Maar het is ook een mineraal dat ik regelmatig adviseer in de praktijk. Het is een mineraal wat we via de voeding binnen zouden moeten krijgen en waar desondanks toch veel mensen een tekort aan hebben.
Wat is Magnesium en waarvoor dient het.
Het is een mineraal net zoals ijzer, calcium, zink, koper etc. dat het lichaam zelf niet kan maken maar uit de voeding moet opnemen.
- Het heeft een belangrijke taak om heel veel enzymen in ons lichaam goed te laten functioneren. Vooral enzymen die behulpzaam zijn bij de omzetting van stoffen naar energie.
- Daarnaast helpt het om spieren en zenuwen goed te laten functioneren en te ontspannen. Het zorgt namelijk voor verbetering van de prikkeloverdracht.
- En het heeft een taak bij de aanmaak van verschillende hormonen. Voldoende magnesium helpt om de hormonale balans te houden.
Hoe ontstaat magnesium tekort bij een groot deel van de bevolking:
Veel mineralen en vitaminen komen minder voor in onze dagelijkse voeding door de manier van landbouw. Daarnaast is er ook bij de industriële bereiding van voedsel een verlies van magnesium. Door het toevoegen van aspartaam E951 of MSG (mono)natriumglutamaat E621 aan het voedsel, wordt magnesium aan voedsel onttrokken. Ook door de verhitting van voedsel gaat een hoeveelheid ervan uit de voeding verloren.
De nieren hebben een belangrijke functie om de juiste magnesiumspiegel in het lichaam te handhaven. Het gebruik van koffie, cafeïne houdende dranken en alcohol remmen deze werking van de nieren.
Daarnaast bij medicijngebruik zoals, plastabletten, de pil, maagzuurremmers, antibiotica, insuline vermindert het magnesium in het lichaam.
Stress of het nu leuke of heel vervelende stress is; het veroorzaakt altijd een groot verbruik van magnesium in het lichaam
Wat Magnesium kan opleveren:
- Zorgen voor diepe ontspanning
- De stemming verbeteren
- Het risico op diabetes type 2 verlagen
- De insulinegevoeligheid verbeteren
- De bloeddruk helpen verlagen
- Ontstekingen verminderen
- Hoofdpijn en migraine verminderen
- PMS-klachten verminderen
- Voor een betere nachtrust zorgen
- Verbetering van de sportprestaties
- Ondersteuning van een verbeterde darmfunctie
- Helpt samen met calcium en Vitamine D3 bij opbouw van botten
Is het dan de oplossing om de Magnesium als een supplement erbij te gaan nemen?
Allereerst zou ik zeggen: “Gebruik je gezonde verstand.” Je hoeft niet meteen de supplementen verkoper te onderhouden.
Magnesium werkt goed als je het samen met andere mineralen binnen krijgt. En die combinatie van mineralen vind je vooral in de voeding, mits deze zo min mogelijk bewerkt en zonder toevoegingen zijn.
Magnesium heeft Calcium nodig en andersom, het liefst in de verhouding 1:1 maar 1:2 is ook goed. Er zijn veel voedingsmiddelen (denk bijvoorbeeld aan de zuivel) die juist veel meer calcium bevatten. Het gevolg is dan dat het lichaam die de Magnesium nodig heeft, deze gaat onttrekken uit de botten. Het is een omgekeerd effect van de zuivelreclame. Dat wil je niet.
Daarnaast is het goed om na te gaan wat je kan doen om in balans te blijven met je dagelijkse stress.
Welke voedingsmiddelen zijn rijk aan magnesium?
Magnesium is rijkelijk te vinden in spinazie, snijbiet, pompoenzaad, quinoa, pure chocolade, amandelen, avocado, zalm, makreel en bonen. Een handje pompoenzaad kan al 50% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid (ADH) geven. Als je dan nog een portie spinazie erbij eet, zit je al over de ADH van magnesium heen. Natuurlijke voeding is dus de beste organische vorm ervan die we maar kunnen vinden. Jammer genoeg eet in Nederland slechts een minderheid dagelijks voldoende bladgroenten en noten.
Redenen om voor suppletie te kiezen:
- Bij periodes van grote inspanningen
- Periodes van stress
- Tijden van ziekte
- Wanneer gezond eten niet lukt
Verschillende manieren om Magnesium te gebruiken.
Veel van de goedkope supplementen bevatten magnesiumoxide. Dit is een groot anorganisch molecuul, dat door het lichaam niet kan worden opgenomen. Het werkt sterk laxerend. Goede vormen van magnesium zijn -citraat, -malaat, -bisglycinaat.
Let op als je kiest voor tablet vorm dat je een goede verhouding tussen Magnesium en Calcium hebt.
Er is veel onderzoek gedaan naar magnesiumchloride en dat lijkt ook goed te werken. Magnesiumchloride is ook in de vorm van olie, spray en vlokken te koop. De olie of spray kun je op je huid aanbrengen en met de vlokken kun je een voetenbad nemen. Het magnesium wordt dan via de huid opgenomen.
Hoeveel Magnesium gebruik je, als je toch wilt suppleren?
Het is wel belangrijk om te beseffen dat magnesium samen met andere mineralen werkt, zoals calcium en fosfor. Daarom zou ik niet meer suppleren dan 250 – 400 mg magnesium per dag. Dat is ook de reden dat natuurlijke voeding mijn voorkeur heeft. Natuurlijke voeding geeft niet alleen een goed opneembare organische vorm van magnesium, het levert ook de andere ondersteunende mineralen.
Lees ook in dit verband de eerdere blog van Onze dagelijks stress en angst.
Als je een vraag hebt of een afspraak wilt maken neem dan hier contact op.
Een heel warme groet, Corrie
Geef een reactie