In de alternatieve- ofwel complementaire geneeskunde wordt veel gesproken over het zelfgenezend vermogen van de mens. Binnen de reguliere geneeskunde hoor je hier niet vaak over spreken.
Wat dat zelfgenezend vermogen nou eigenlijk is, daarover vind je niet zoveel informatie. Omdat dit fenomeen voor de meeste mensen niet echt te begrijpen is, ga ik in dit blog er dieper op in. Begrijpelijk maken is mijn doel.
Het zelfgenezend vermogen; wat is dat eigenlijk?
Meerdere systemen werken met elkaar samen bij het zelfgenezend vermogen. Een specifiek deel van ons zenuwstelsel heeft er heel veel mee te maken: Het vegetatieve zenuwstelsel. Voor de duidelijkheid: het geheel van onze hersenen / ons neurologisch systeem, is onder te verdelen in drie delen:
- Het Centrale Zenuwstelsel
- Het Perifere Zenuwstelsel
- Het Vegetatieve Zenuwstelsel
Het vegetatieve systeem: dit deel van het zenuwstelsel heeft alles met ons zelfgenezend vermogen te maken. Dit deel bestuurt vanuit de hersenen alle onwillekeurige functies van organen zoals hart, longen, bloedvaten, maagdarmstelsel etc. Het werkt vanzelf. Je hoeft niet na te denken om te ademen, je hart te laten kloppen of je maagdarmstelsel te laten functioneren. Dat zijn programma’s die op de achtergrond werken, buiten ons dagelijks bewustzijn om.
Een eenvoudige uitleg:
Het vegetatieve systeem bestaat uit twee gedeelten die een tegengestelde werking aan elkaar hebben.
Het sympathische deel komt in actie wanneer we heel alert en direct moeten reageren. Wanneer we in de stress schieten. Men noemt dit wel de ‘vecht- en vluchtreacties’. Het is in staat om ervoor te zorgen dat binnen enkele seconden de hartwerking toeneemt, er dieper wordt geademd voor meer zuurstof en er gaat het bloed naar de spieren etc. Kortom: directe actie mogelijk is
Het parasympatische deel komt pas in actie als dat vechten en vluchten is gedaan en de rust hersteld zich heeft. Dan komt de parasympaticus in actie en gaat het maagdarmstelsel functioneren en wordt overal waar nodig is schade hersteld.
Denk bijv. aan een raceauto die na zijn rondjes op het circuit in een garage geheel en al wordt nagecheckt, schoongemaakt, gesmeerd en hersteld.
Dit parasympatische deel van het vegetatieve systeem in de hersenen heeft dus alles te maken met het ‘zelfgenezend vermogen’ van de mens.
We denken dan zo: “Die beiden doen hun werk wel. Dan is dat geregeld en kan ik wel even mijn eigen dingetje doen”. Maar zo werkt het niet helemaal. Om het zelfgenezend werk te kunnen doen heeft ons parasympatische systeem wel bepaalde voorwaarden nodig zoals regelmatige momenten van rust en ontspanning, volwaardige voeding, voldoende beweging en slaap.
Natuurlijk is het zo dat als je zelf wat slordig omgaat met je leefstijl het zelfgenezend vermogen overuren moet draaien om een gezonde balans te bewaren. En daar spant het zich ook echt zo lang mogelijk voor in, maar dat lukt op een gegeven moment niet meer als gezonde basisvoorwaarden ontbreken. Dan ontstaan klachten die langzaamaan kunnen gaan verergeren. Dat is niet vreemd.
Enkele alledaagse voorbeelden die jij misschien ook wel herkent.
- ’s Avonds lekker voor de TV naar een thriller kijken met een zak chips geeft afleiding. Maar beslist niet de rust en ontspanning die je daadwerkelijk nodig hebt. Want alle emoties van alerte spanning, afgrijzen, angst en machteloosheid houden je in een staat van paraatheid. Al zit je op de bank: je bent toch in ‘een vecht- en vluchtreactie’.
- Lekker ontspannen met behulp van een wijntje of een borrel is heel geaccepteerd in ons sociale leven. Maar voor het lichaam is alcohol vergif. Terwijl wij ons lekker ontspannen moet ons zelfgenezend vermogen heel hard werken om het lichaam te ontgiften van de alcohol. En daardoor komen de nodige herstelwerkzaamheden op de tweede plaats. Nou beweer ik niet dat je niet soms een wijntje kan drinken, maar als je het dagelijks doet wordt t.z.t. je reserve opgebruikt.
- Sta je op de sportschool goed voor je beweging te zorgen en wil je graag toch nog net even beter scoren dan je buurman dan ben je niet bezig met ontspannen bewegen. Maar je verkeert in een staat van presteren; van willen winnen.
In deze tijd staan we als mensheid bloot aan vele invloeden die veel vragen van ons zelfgenezend vermogen. Denk bijv. aan vervuiling in water, lucht en voeding of aan de straling en de overmatige stress. Als individu ben je niet in staat om dat allemaal te veranderen. De sleutel die je wel zelf in handen hebt zijn de eigen keuzes die je maakt die invloed hebben op je eigen leven.
Simpel en praktisch:
- Jij bent degene die vele dagelijkse keuzes zelf kan maken.
- Jij bent degene die bepaalt waar je echt gelukkig van wordt in het leven.
- Jij bent degene die bepaalt in hoeverre en hoe lang je je nog laat leiden door zaken die je niet wilt.
- Jij bent degene die bepaalt waar je de boodschappen doet en wat je op tafel zet.
- Jij bent degene die bepaalt hoe je je geest voedt en waarmee. De TV heeft een aan en uit knop, net zoals de computer en je mobiel. De digitale schermen hebben, zeker in de avonduren, een negatieve invloed op ons slaappatroon.
- Jij bent degene die wanneer dat nodig is op tijd de juiste hulp kan inschakelen.
De oplossing ligt niet buiten ons zelf. Waar het op aan komt is “het gaan doen”. Door dingen aan te pakken die leiden naar een gezonde leefstijl met meer plezier, rust, ontspanning en balans in je eigen leven. Dan krijgt het zelfgenezend vermogen weer de gelegenheid aan herstel van lichaam en geest te werken. Dit is een oerkracht in ons die we niet moeten onderschatten en wel de kans moeten geven.
Je hoeft niet alles tegelijk te doen. Door één item bij de kop te pakken zul je merken dat dit onmiskenbaar van invloed is als een olievlek op andere zaken in je leven. Want alles is met alles verbonden.
Is dit alles wat er te zeggen valt over ‘het zelfgenezend vermogen van de mens’? Nee er zijn meerdere systemen die er mee samenhangen. Het vegetatieve systeem is echter wel de basis die dit draagt. Voor dit blog is dit echter genoeg en ik kom er zeker nog eens met een aanvulling op terug in een van de volgende blogs.
Als je hierover nog vragen hebt laat het me weten.
Ik waardeer de moeite die je neemt en zet me in voor een antwoord waar je wat aan hebt.
Met warme groet,
Corrie
Geef een reactie