Appels zijn wereldwijd bijna de meest gegeten vruchten. Appels hebben hun eigen microbioom. Dat zijn gezonde bacteriën die in de appel leven en belangrijk zijn voor de gezondheid van de appel.
Dat microbioom consumeren we mee met die appel die we eten. En dat beïnvloedt dan weer óns microbioom in onze darmflora op een positieve wijze. Eigenaardig genoeg zitten de meeste beestjes (zo’n 100 miljoen per appel!) niet op de schil, maar ín de vrucht zelf. Het eten van appels zorgt dus voor een rijke aanvoer…voor onze darmflora
Wetenschappers onderzochten of er verschillen in microbioom te vinden waren tussen biologische en conventioneel geteelde appels. Beide blijken ongeveer hetzelfde aantal beestjes te huisvesten, maar de soorten en diversiteit verschillen wel.
Biologische appels blijken een veel hogere diversiteit aan soorten te hebben (een 50-tal) tegenover conventionele (gemiddeld 16 soorten). De biologische appels bevatten vooral de ‘gezonde soorten’, waaronder Lactobacillen (melkzuurbacteriën), terwijl deze juist ontbreken in conventioneel gekweekte appels.
Dagelijks een biologische appel eten is een goede keuze voor je darmflora, en je verdere gezondheid. Naast het gezonde microbioom van appels zijn er ook gezonde vitamines en mineralen die je binnen krijgt met een appel. Deze zitten voor een groot deel in de schil. Eten met schil en al heeft de voorkeur.
Niet voor niets bestaat de uitspraak: “An apple a day keeps the doctor away!”
Zeven redenen waarom appels een plek verdienen in ons dagelijks dieet:
- Appels zijn een belangrijke bron van Vitamine C. Een belangrijke ondersteuner van het immuunsysteem.
- Appels bevatten veel pectine. Pectine verlaagt het cholesterol gehalte. En pectine zorgt er ook voor dat voedingsmiddelen makkelijker worden opgenomen via de darmwand
- De appel bevat vele antioxidanten. Deze antioxidanten zijn in staat om de normale schadelijke effecten van de oxidatie, deels onvermijdelijk is in het leven, tegen te gaan. Denk hierbij aan het proces van veroudering maar ook aan ziektes als hart en vaat aandoeningen, kanker, dementie en ook DNA schade.
- Het antioxidant quercetine in de appel is er voor verantwoordelijk dat er meer zuurstof beschikbaar komt voor de longen. Hierdoor uw uithoudingsvermogen vergroot wordt.
- Vaak worden appels gebruikt bij het diëten om wat kilo’s kwijt te raken. Met relatief weinig calorieën helpen appels om het hongergevoel te verminderen.
- Appels bevorderen het ontgiften van de lever.
- Appels bevatten een sap dat 80 procent van de bacteriën in je mond kan doden. In die zin houden ze ook de tandarts buiten de deur.
Met warme groet, Corrie
Geef een reactie