Dieren in de decembermaand: Vuurwerkangst
Omdat de decembermaand een drukke maand is vol gezellige feesten voor mensen, besteed ik dit keer in deze blog aandacht aan vuurwerkangst bij dieren. Ik beoog beslist niet volledig te zijn maar ik zet enkele zaken op een rijtje te zetten. Een gewaarschuwd mens telt voor twee.
Ongetwijfeld gaan we ook dit knallend door Oud en Nieuw. Voor de dieren zijn de harde en onverwachte knallen geen feest. Jammer genoeg wordt er vanaf november al vuurwerk afgestoken. Zowel dieren als mensen schrikken ervan, maar wij mensen beseffen dat het geen bedreigende situatie is.
Voor de dieren is dat anders. Angst voor harde geluiden is een natuurlijke reactie om te overleven. De angst kan zich uiten als heftig blaffen, janken, onrust, agressie maar ook wegkruipen in huis, of vluchtgedrag buiten.
Vuurwerk en katten:
Voor de meeste katten is vuurwerk geen pretje. Door de harde knallen en de felle lichtflitsen raken veel katten in paniek. Als je kat bang is voor vuurwerk kan je het beste de volgende maatregelen nemen om hem zo ontspannen mogelijk door oudejaarsavond heen te helpen.
- Zorg ervoor dat de kat zich kan terugtrekken op een voor je kat rustige plek in huis en vergeet niet om ook een kattenbak in die ruimte neer te zetten. Als je kat onder een bed of de bank kruipt laat hem dan rustig daar zitten tot het vuurwerk voorbij is. Hij voelt zich daar waarschijnlijk het meest veilig.
- Laat de radio en/of tv aan staan, zodat het geluid van het vuurwerk minder opvalt.
- Doe overal de gordijnen dicht en laat het licht aan, dan vallen de lichtflitsen minder op.
- Houd ramen en deuren gesloten zodat de kat niet naar buiten kan vluchten en vergeet het kattenluik niet.
- Houd je kat binnen. Heb je een kat die regelmatig buiten komt, haal deze dan tijdig naar binnen, liefst al een paar dagen van te voren, omdat er vóór oudejaarsdag al vuurwerk wordt afgestoken. Als je een kattenluik hebt sluit dit dan goed af. Let ook op dat je kat niet kan ontsnappen als er mensen in en uit lopen met vuurwerk afsteken e.d. ’s nachts.
- Zorg dat je kat een kokertje draagt met zijn / haar adresgegevens of dat je kat gechipt is. Als je kat toch ontsnapt naar buiten, dan kan hij sneller worden opgespoord.
- Onderschat ook hier niet jouw eigen invloed op het gedrag van de kat. Als jij je gedraagt als of er niets aan de hand is en geen aandacht geeft aan het angstige gedrag van je kat, dan zal deze zich het snelst weer van de schrik herstellen. Troosten van je kat als deze schrikt is in de ogen van jou kat een beloning en zal het angstige gedrag van je kat verergeren. Probeer ook niet je kat toch te voorschijn te lokken op zo’n moment, ook dit is aandacht.
Andere mogelijkheden voor de kat
- Als je kat erg bang is, kan het verstandig zijn om extra hulpmiddelen in te zetten: Feromonentherapie: (Feromomen zijn geruststellende geurstoffen.) Bij de dierenarts / dierenwinkel is de feromonenverdamper verkrijgbaar. De meeste katten worden hier rustig van. Je plaatst de verdamper minimaal 2 weken voor de jaarwisseling in het stopcontact. Laat de verdamper na Oud en Nieuw nog minimaal een week in het stopcontact zitten.
- Bach bloesems zijn druppels met een specifieke werking op het gedrag van mens / dier. Om te bepalen welk middel of welke combinatie voor jou kat geschikt is, kan je een Bach bloesem therapeut raadplegen.
- Training met behulp van een cd met vuurwerkgeluiden. Op deze manier kan je de kat langzaam aan de geluiden laten wennen. Zet in het begin het geluid zacht en voer dit langzaam op, anders schrikt de kat alsnog. Koppel iets positiefs aan het geluid (eten, snoepje, spelen). Het nadeel van zo’n cd is dat het alleen maar geluid is. De felle flitsen en de geuren ontbreken. Als de training met een cd niet goed wordt uitgevoerd, dan zal dit de angst alleen maar verhogen.
- Medicatie : Bij de dierenarts zijn verschillende medicijnen te verkrijgen ter ondersteuning om de angst te verminderen. Echter de stof “Acepromazine” zit in verschillende middelen verwerkt en zorgt ervoor dat je kat gevoeliger wordt voor geluiden. Door de sedatie kan hij / zij er alleen niet meer op reageren. Het gevolg is dat je kat de volgende keer dat bij onweer / vuurwerk angstiger is. Als je voor medicatie kiest overleg dit dan met de dierenarts. Ga niet zelf aan het dokteren!
- Als je kat erg angstig is, kunt je ook een dierenhomeopaat of een gedragstherapeut voor de kat inschakelen. Daarmee kan je het beste eigenlijk in oktober al mee beginnen. Maar ook nu valt er winst te boeken.
De hond en vuurwerkangst:
Angst op de avond zelf is vervelend, maar daarbij komt dat het probleem zich kan generaliseren. Dan zal je hond niet alleen in paniek raken bij vuurwerk, maar ook bij andere geluiden waarvoor hij voorheen niet bang was, bijvoorbeeld onweer.
Als een jonge hond in de socialisatie periode heeft leren wennen aan deze ongemakken, komt hij makkelijker de decembermaand door. Een goede hondenschool heeft aandacht voor dit onderwerp als training.
Hoe maak je Oud en Nieuw zo verdraaglijk mogelijk?
- Een veilige plaats voor de hond creëren waar hij van tevoren al aan kan wennen. Het liefst een ruimte met zo min mogelijk ramen bijvoorbeeld de badkamer.
- Binnen het licht aanlaten en een radio of tv aanzetten, dit dempt de geluiden van buiten.
- Houdt ramen en gordijnen dicht.
- Aandacht afleiden, door bijvoorbeeld een kluif te geven.
- Een grote deken neerleggen, waar de hond lekker in kan wegkruipen
- De hond alleen aangelijnd uitlaten, zodat hij niet weg kan rennen als hij schrikt. Maak geen grote wandeling en ga als het vuurwerk in de loop van de avond heftiger wordt niet meer naar buiten
- Het dier belonen bij goed gedrag, bijvoorbeeld als de hond rustig blijft als er vuurwerk afgestoken wordt.
- Geen vuurwerk in de achter of voortuin afsteken, maar afstand houden.
Wat te doen of laten bij vuurwerkangst van je hond
- Als je dier wel last heeft van vuurwerkangst dan kan je op het internet allerlei medicatie en voeding met toegevoegde supplementen kopen. Ik lees ook dat bij bepaalde medicatie het dier versuft raakt maar tegelijk ook juist gevoeliger wordt voor de harde knallen. Hij neemt het wel waar maar reageert niet meer, door de medicatie, met blaffen of weglopen. Dan neemt het probleem op langere termijn alleen maar toe. Laat je adviseren door de dierenarts en ga niet zelf dokteren met de medicijnen. (lees onder ook het kopje kat hierover.)
- Een andere mogelijkheid is zoals genoemd op tijd gaan trainen als dat nog mogelijk is om te gewennen. Om dit op een juiste wijze te doen laat je dan informeren door een hondengedragstherapeut en begin er op tijd mee.
- Het Thundershirt is op de markt; het is een soort drukjas wat de hond aankrijgt om zich minder angstig te voelen. Ik kom bij verder onderzoek tegen dat dit slechts bij de helft van de dieren werkt en bij andere juist meer stress oproept. Het vergt een hele goede voorbereiding om dit te gebruiken zodat deze jas niet juist gekoppeld wordt aan angstige momenten. Bij mijn eigen poes heb ik na een operatie met een vergelijkbaar “medical pet shirt” gezien hoe de kat daardoor volledig in paniek.
- Ook bij honden kunnen Bach remedies kunnen een hulp zijn. Om te bepalen welk middel of welke combinatie voor jou kat geschikt is, kan je een Bach bloesem therapeut raadplegen.
- Bij ernstige vuurwerkangst is het ook een mogelijkheid om te werken met homeopathie. Onderaan de pagina deel ik een adres voor een homeopaat die alleen voor dieren werkt in haar praktijk.
Paarden en vuurwerk:
Paarden zijn van nature vluchtdieren. De meeste paarden zijn niet angstig voor vuurwerk. Paarden die van nature angstig worden bij onweer zullen bij vuurwerk hoogstwaarschijnlijk ook onrustig worden.
Symptomen van angst bij het paard:
- Gespannen lichaam
- Briezen en snuiven
- Opzij springen en andere schrikbewegingen
- Wegrennen
- Steigeren
- Agressie
- Bevriezen (apathisch worden – niets meer doen) hier heb je een geoefend oog voor nodig om waar te nemen
Wat kan je doen in de laatste week van het Jaar?
- Blijf zelf rustig, dat reflecteert op je paarden
- Controleer de veiligheid binnen de stal, zodat als het paard schrikt hij zich niet kan verwonden.
- Controleer ook de veiligheid in de wei als de dieren buiten staan plus de veiligheid van de omheining.
- Houd zoveel mogelijk de dagelijkse routine aan maar probeer de confrontatie met vuurwerk te vermijden
- Zorg goed voor je eigen veiligheid bij angstige paarden
- Heb je een erg angstig paard dat ook nog in een buurt staat waar veel vuurwerk zal zijn dan zou je kunnen overwegen het paard voor korte tijd naar een logeeradres in een vuurwerkvrij gebied te brengen. Over het algemeen weten dierenartsen hier van.
De avond zelf in de stal
- Zet een radio aan, niet heel hard want het paard heeft een gevoelige oren.
- Voldoende afleiding d.m.v. voer: bijv. extra hooi, verdeel het over meer momenten en op meer plekken in de stal en vooral beschikbaar eten rond het moment van de jaarwisseling zelf.
- Het licht aan op de stal maakt de lichtflitsen minder zichtbaar
- Extra stalrondes
Weidedieren
Zoals schapen / ezels / buitenrunderen / varkens etc. die ook in deze tijd buiten lopen zijn kwetsbaar. Ook zij zijn soms slachtoffer van onzorgvuldig gebruik van vuurwerk. Houd er rekening mee dat een aantal dieren drachtig zijn en dus juist extra kwetsbaar. Chillen met elkaar buiten is heel gezellig maar je bent daar niet alleen. Houd rekening met elkaar en met de dieren in de weides
Het beste moment om die goede actie te ondernemen was gisteren
Het op een na beste moment is vandaag.
Wil je n.a.v. deze blog een advies of een afspraak maken klik dan hier.
Zoek je een dierenhomeopaat voor de vuurwerkangst bij je dier?
Kijk dan bij: www.heididriessen.nl
Een heel fijne decembermaand samen met de dieren!
Warme groet, Corrie
Geef een reactie