Regelmatig duiken er berichten op over antibioticaresistentie. Het wordt tijd om naar aanleiding daarvan een blog te schrijven. Ben ik dan tegen het gebruik van antibiotica? Nee absoluut niet want als het werkelijk nodig is dan ben ik heel blij dat het er is. Het kan levensreddend zijn.
Gelukkig gebeurt het voorschrijven van deze recepten al heel wat voorzichtiger dan in het verleden. Maar nog steeds hoor ik van mensen die zich grieperig voelen, zoals nu met de griepgolf, over “een kuurtje doen”.
Wat is antibiotica en antibioticaresistentie?
In het kort: Antibiotica zijn medicijnen die werken bij een bacteriële infectie.
De eerste vorm van antibiotica is penicilline. Hieruit werden alle andere antibiotica ontwikkelt. Elke soort antibiotica dient een ander type bacterie te bestrijden. Daarom wordt er voor een oorontsteking meestal een andere antibiotica gekozen dan bij een blaasontsteking.
Antibioticaresistentie is een wereldwijd probleem geworden. Over antibiotica zijn veel misvattingen ontstaan. Zoals bijv. dat je antibiotica kan gebruiken voor elke infectie. Bijv. bij het doormaken van een griep; wat toch echt een virale infectie is. Antibiotica werkt alleen bij bacteriële infecties! Gelukkig worden de antibiotica’s niet meer zo snel voorgeschreven als vroeger. Maar op het internet zijn ze wel zonder recept verkrijgbaar. En daar wordt echt gebruik van gemaakt. Dat vind ik zorgwekkend.
Het gevaar van de antibiotica ‘s is dat bacteriën ervoor resistent kunnen raken. Ze kunnen tegen het middel, overleven en de infectie kan voort woekeren.
Omdat deze middelen bij de vee mesterijen preventief worden gebruikt voor “de productie” ontstaat het reële gevaar dat de antibiotica’s op een gegeven moment niet meer werkzaam zijn. Dit proces gaat sneller dan we hopen.
Infecties met antibioticaresistente bacteriën (AMR) zijn moeilijker te behandelen.
Als je je bewust bent hoe een en ander werkt dan kan je een andere keuze maken.
Wat is een ontsteking en wat doe je dan?
Ontsteking of infectie? Dat is de eerste vraag.
Een ontsteking wordt nogal eens verward met een infectie. Een infectie is een besmetting met bacteriën of virussen die kan leiden tot een ontsteking maar dat hoeft niet zo te zijn. Op dit moment is er een griep golf en niet iedereen die besmet / geïnfecteerd raakt wordt er ziek van.
Ook van binnenuit ontstaan ontstekingen; bijv. een slijmbeursontsteking, door overbelasting. Dit heet een steriele ontsteking omdat het ontstaat zonder dat bacteriën, virussen of andere micro organismen erbij betrokken zijn.
Een ontsteking is een eigen lichaamsreactie op micro-organismen zoals bacteriën en virussen, lichaamsvreemde stoffen of op beschadiging van weefsel. Het doel ervan is het herstellen van schade aan het lichaam.
Hoewel er verschillende oorzaken zijn, zijn de verschijnselen van een ontsteking vaak hetzelfde: roodheid, pijn, zwelling en temperatuursverhoging. Soms onttrekt een ontsteking vocht uit het lichaam, waardoor je meer behoefte hebt om te drinken.
Als je een wondje hebt opgelopen wat gaat ontsteken of een ontstoken kies hebt, verloopt het vaak heftig en is meestal van korte duur. Dit noem je een acute ontsteking. Het kan echter ook voorkomen dat een ontsteking meer tijd nodig heeft om zich te ontwikkelen en langer duurt of zelfs aanwezig blijft (chronisch wordt). Dit is het geval bij reuma of een darmontsteking zoals een ziekte van Crohn.
Wat kun je zelf doen bij een ontsteking?
Het is goed om te beseffen dat een ontsteking als gevolg van een infectie een positieve reactie van het lichaam is op de ongewenste bezoekers. Ook al gaat het met ongemak gepaard van ziek zijn; het lichaam zelf is hard bezig om zich te herstellen. Bijvoorbeeld de verhoging van de lichaamstemperatuur legt de activiteit van diverse ziekteverwekkers lam (bacteriën en virussen). Door de koorts te onderdrukken met bijv. paracetamol belemmer je het eigenlijke herstelproces van het lichaam zelf.
De koorts die ontstaat bij een ontsteking werkt tegelijk algeheel reinigend op het hele lichaam. Sluimerende kleine ontstekingen worden meteen mee genomen en opgeruimd.
Als je als ‘redelijk gezonde’ volwassene koorts krijgt door bijv. de griep van 40 tot 41 graden dan ben je echt ziek. De koorts is op zich niet levensbedreigend. Zorg dat je voldoende drinkt en niet te warm onder de dekens in bed ligt. En neem rust!!!
Als het langer dan 3 tot 5 dagen duurt en / of andere klachten die er mee te maken hebben verergeren, is het wel verstandig om contact met je huisarts op te nemen.
Bij jonge kinderen met hoge koorts zijn de adviezen anders, dat vraagt een specifieke deskundigheid. Dat valt buiten mijn expertise. Als je zelf de situatie niet vertrouwt; neem contact op met je huisarts!
Als een ontsteking door een virus is ontstaan, bijvoorbeeld met griep dan moet het lichaam het zelf op lossen.
Het is verstandig om een ontsteking met rust te laten. Uitwendige wondjes en ontstekingen kun je het beste goed schoonhouden en afdekken. Bij inwendige ontstekingen is het van belang goed te drinken, de weerstand op peil te houden en rust te nemen.
Een kortdurende ontsteking is een belangrijk overlevingsmechanisme van het lichaam.
Maar als ontstekingen chronisch worden, langer gaan duren kan het leiden tot complicaties en andere aandoeningen.
Wanneer naar de dokter?
Als de klachten aanhouden of verergeren, de pijn verergert of de hoge koorts houdt te lang aan, is het goed naar de dokter te gaan. Bij bepaalde ontstekingen wordt er tot opereren overgegaan, zoals bij een blindedarmontsteking of wortelkanaalbehandeling.
Waarom we steeds vaker ontstekingen hebben:
Behalve infecties, die vaak leiden tot een kortdurende heftige ontsteking, kunnen ook andere externe factoren leiden tot ontstekingen. Deze factoren leiden vaak tot de stille en laaggradige ontstekingen in het lichaam. Stress, weinig lichaamsbeweging, tekorten aan voedingsstoffen en ongezonde, ontstekingsbevorderende voedingsmiddelen zijn slechts een aantal voorbeelden die hier aan bijdragen.
Aanwezigheid van een doorlaatbare darmbarrière (door onjuiste voeding / medicijngebruik / andere factoren) is een van de grootste onderliggende risicofactoren die leidt tot ontstekingen in het lichaam. De darmbarrière dient namelijk als grens tussen ons inwendige milieu en de buitenwereld en kan op die manier ongewenste stoffen binnen laten die niet in ons lichaam thuis horen.
Over de antibioticaresistentie, infecties en ontstekingen kan je nog heel wat artikelen wijden. Mijn vraag is: Wat zijn dan de alternatieven die we hebben? Zo lang het niet anders is zou ik het toch mooi vinden als het proces van antibioticaresistentie wordt vertraagd tot blijkt dat we op andere manieren kunnen herstellen van ernstige bacteriële ontstekingen.
Wat kan je zelf doen om de antibioticaresistentie te vertragen:
- Gebruik geen antibiotica als de ontsteking door het zelfherstellend vermogen van het lichaam zelf overwonnen kan worden.
- Gebruik geen antibiotica zonder recept, niet via internet en ook niet via een bekende
- Verander niet op eigen initiatief de dosis, doe dit in overleg
- Als je last hebt van de bijwerkingen van een antibiotica overleg dan met de arts of apotheker.
Ik houd van de keuken en weet dat daar al heel wat te vinden is met een ontstekingsremmende werking. Ik ben verder op zoek gegaan en zet in de volgende blog e.e.a. op een rijtje.
Ik wens je beterschap als je ziek bent in deze tijd.
Heb je een vraag en kan ik je ergens mee vooruit helpen? Neem gerust contact met me op.
Een warme groet, Corrie
Geef een reactie